Ota yhteyttä / Ta kontakt / Contact

Tarjouspyyntö, lisätietoa vai palautetta? Kerro miten voimme auttaa sinua. 

Offert, mer information eller feedback? Berätta hur vi kan betjäna dig.

An offer, more information or feedback? Tell us how we can help you.

+358400530866

X-Glass Oy tarjoaa lasialan tuotteita ja palveluita yksityishenkilöille ja yrityksille koko Etelä-Suomen alueella. 

 

X-Glass AB erbjuder glasprodukter och -tjänster för privatpersoner och företag i hela södra delen av Finland. 

 

X-Glass Oy offers various glass products and related services in the southern region of Finland.  

Vintern kommer...

Glastips

Sidan som ger tips om hur olika typer av glas och glaskonstruktioner skall behandlas och skötas. 

Vintern kommer...

Otto Elonen X

Stenskott i vindrutan?

Hösten och vintern är den tid då sommardäck byts ut till vinterdäck och vägarna sandas. Stenskott blir därmed allt vanligare. Även om du tar säkerhetsavstånd till andra bilar kan skador fortfarande uppstå. Även ett litet stenskott kan leda till att vindrutan spricker. Vi ger dig fyra tips för fall då stenskott träffar vindrutan:

1. Undvik fukt / smuts

Vi vet att detta kan vara svårt (närmare sagt, omöjligt). Det är ändå bra att förhindra smuts och fukt från att komma åt träffpunkten. Fukt förlänger vindrutans reparation då fukten måste tas bort. All fuktighet kan ändå inte avlägsnas och det påverkar också slutresultatet genom att det blir ett synligare märke av stenskottet.
Tips: Håll bilen under ett tak, i ett garage eller på en annan torr plats.

2. Undvik höga temperaturförändringar

När glaset värms upp expanderar det och ju kallare det är desto mer krymper glaset. Under kalla årstider är det vanligt att ställa värmen på fullt i bilen. Temperaturskillnaderna förorsakar spänning i vindrutan, vilket gör att sprickan kan börja sprida sig mycket snabbt.
Tips: Använd biluppvärmning med måtta och styr luften snarare mot fötterna än rakt mot vindrutan.

3. Skydda inte träffpunkten med vanlig tejp

Vanlig tejp (inklusive silvertejp) är inte lämpligt för att skydda träffpunkter. Förutom dålig grepp blir vanlig tejp vått och dess limyta löser sig. Den upplösta limytan försvårar reparationen och kan förvärra resultatet.
Tips: Skydda stenskottet så fort som möjligt med skyddstejp som är gjord för det ändamålet. Från oss på X-Glass får du skyddstejp gratis.

4. Fördröj dig inte, utan ta bilen så fort som möjligt för utvärdering och / eller reparation

Ju längre fram reparationen skjuts, desto större är risken för att vindrutan börjar spricka. En trasig vindruta kan avsevärt minska sikten och därmed vara en säkerhetsrisk. Dessutom kan en skadad vindruta också avvisas i besiktningen.

Bonus Tips: Fundera på att skaffa bilglasförsäkring

Om du har en ny vindruta eller ifall den ännu är i bra kondition kan det löna sig att skaffa bilglasförsäkring. Bilglasförsäkringen täcker fram-, sido- och bakglas. Priset på försäkringen för t.ex. pesonbilar är cirka 100 euro per år, beroende på försäkringsbolaget. Hos oss på X-Glass kostar reparation av stenskott 60 Euro, men med en giltig försäkring har du 0 euro i självrisk. Vid utbyte av bilglas behöver du också endast betala självrisken.

Suomi
Svenska